Δέσποινα Μαρίτση | παιδίατρος | παιδορευματολόγος http://www.paidoreumatologos.gr Wed, 29 Apr 2015 16:12:37 +0000 en-US hourly 1 Συμπληρώματα ασβεστίου για τα παιδιά με Nεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα http://www.paidoreumatologos.gr/%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%b2%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bf%cf%85/ http://www.paidoreumatologos.gr/%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%b2%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bf%cf%85/#comments Wed, 09 Apr 2014 09:57:44 +0000 http://www.paidoreumatologos.gr/?p=493 boatΗ απώλεια οστίτη ιστού στους ασθενείς με Nεανική Iδιοπαθή Aρθρίτιδα (ΝΙΑ) εμφανίζεται τόσο με εστιακή (αρθρική διάβρωση και περιαρθρική οστεοπενία) όσο και με συστηματική απώλεια οστίτη ιστού (γενικευμένη οστεοπενία και μείωση της πυκνότητας της οστικής μάζας). Η παθοφυσιολογία της οστικής απώλειας είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αυξημένη παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών (ιντερλευκινών, μεταλλοπρωτεινασών και παράγοντα νέκρωσης όγκου τύπου α) και την επιβλαβή δράση της μακροχρόνιας θεραπείας με γλυκοκορτικοστεροειδή(1). Επίσης η μείωση της σωματικής άσκησης και ο υποχρεωτικός περιορισμός της κινητικότητας που παρατηρούνται σε περιόδους αυξημένης ενεργότητας της νόσου, επιτείνουν την απώλεια οστικής μάζας(2). Οι προαναφερθείσες παράμετροι προκαλούν αποδυνάμωση του οστού, οστεοπενία και τελικώς οστεοπόρωση. Επομένως, πέραν της προφανούς ανάγκης για καταπολέμηση της φλεγμονώδους διεργασίας ειναι απαραίτητη η διασφάλιση της ομοιόστασης του μεταβολισμού των οστών στον οργανισμό, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή του οστικού ιστού. Πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης έχει η διασφάλιση της πρόσληψης επαρκούς ποσότητας ασβεστίου. Επί μέρους ερωτηματικά αφορούν στο ποιά είναι η ιδανική ποσότητα καθημερινής πρόσληψης ασβεστίου, αν μπορούν οι διαιτητικές παρεμβάσεις να διασφαλίσουν την πλήρη κάλυψη των αναγκών στα παιδιά αυτά, και αν απαιτείται συχγορήγηση βιταμίνης D.

Μια καλής ποιότητας διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη(3) παρουσίασε αποδείξεις της ευεργετικής δράσης της χορήγησης συμπληρωμάτων ασβεστίου για τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας στα παιδιά με ΝΙΑ σεphotoΚατά τη διάρκεια της μελέτης, το 28% των συμμετεχόντων αποχώρησαν, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν σημαντικές διαφορές στο ποσοστό της διαρροής μεταξύ των ομάδων παρέμβασης και ελέγχου (68% έναντι 76%). Στο τέλος της μελέτης, η μέση ολική BMD του σώματος για τους ασθενείς που έλαβαν συμπληρώματα ασβεστίου ήταν 0,95 gm/cm2 (± 0,13, 6,7% αύξηση από την έναρξη) σε σύγκριση με 0,92 gm/cm2 (± 0,14, 5,8% αύξηση από την έναρξη) στην ομάδα με το εικονικό φάρμακο. Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το ύψος, τη βαρύτητα της νόσου, και την αρχική τιμή BMD ολικού σώματος, υπήρχε μια μικρή αλλά στατιστικώς σημαντική διαφορά της τάξεως του 1% (p = 0,03) υπέρ των συμπληρωμάτων ασβεστίου. Στην επεξεργασία των αποτελεσμάτων δεν έγιναν αναφορές σχετικά με πιθανές διαφοροποιήσεις στη μέτρηση BMD μεταξύ των τύπων της ΝΙΑ. Μόνο τρεις ασθενείς στην ομάδα παρέμβασης αποσύρθηκαν από τη μελέτη λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών (ναυτία). H μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου (1000 mg σε συνδυασμό με 400 IU βιταμίνης D) για 24 μήνες είχε μικρή θετική επίδραση στη συνολική πυκνότητα της οστικής μάζας σώματος σε ασθενείς ηλικίας 6-18 ετών που έχουν διαγνωσθεί με ΝΙΑ.σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Εκατόν ενενήντα οκτώ παιδιά με ΝΙΑ ηλικίας 6-18 ετών (μέση ηλικία 11 ετών) συμμετείχαν στην 24μηνη μελέτη. Τα κριτήρια algh3αποκλεισμού περιελάμβαναν παιδιά στα οποία ήδη χορηγούνταν συμπληρώματα ασβεστίου, είχαν λάβει κορτικοστεροειδή τους τρεις τελευταίους μήνες πριν από την έναρξη της μελέτης, έπαιρναν από του στόματος αντισυλληπτικά, ήταν καπνιστές, έπασχαν ταυτόχρονα και απο άλλη χρόνια ασθένεια ή τέλος ο λόγος ασβεστίου προς κρεατινίνη ούρων σε τυχαίο δείγμα ούρων ήταν μεγαλύτερος του 0,2. Οι συμμετέχοντες που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης ήταν κυρίως κορίτσια λευκής φυλής τα οποίαείχαν διαγνωστεί με ΝΙΑ(όλων των τύπων). Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν είτε στην ομάδα παρέμβασης που λάμβανε 1000 mg ασβεστίου (απο του στόματος χορήγηση) (n = 103) είτε στην ομάδα ελέγχου που λάμβανε αγωγή από το στόμα με εικονικό φάρμακο (n = 95). Το φάρμακο λαμβανόταν μια φορά την ημέρα, με τη μορφή κάψουλας η οποία εμπεριείχε και 400 IU βιταμίνης D. Η συνολική διάρκεια της αγωγής ήταν 24 μήνες. Λόγω τυχαιοποίησης, η ομάδα παρέμβασης περιελάμβανε σημαντικά περισσότερες γυναίκες συμμετέχουσες (p = 0,004). Κύριο αποτέλεσμα ήταν ο προσδιορισμός της οστικής πυκνότητας (BMD) ολικού σώματος η οποία μετρήθηκε κατά την έναρξη, στους 6 μήνες, στους 12 μήνες και κατά την ολοκλήρωση της μελέτης (24 μήνες). Η επιτήρηση των ασθενών γινόταν με προσδιορισμό του αριθμού των χαπιών που είχαν καταναλωθεί σε κάθε επίσκεψη.

skyτυχαιοποιημένες μελέτες οι οποίες να το τεκμηριώνουν, η προσέγγιση αυτή αποτελεί την ενδεικνυόμενη πρακτική στα μεγάλα κέντρα Παιδορευματολογίας ανά τον κόσμο. Σε ασθενείς που πρόκειται να λάβουν κορτικοστεροειδή για διάστημα μεγαλύτερο των 4-6 εβδομάδων, και στους οποίους δεν υπάρχει συνοσηρότητα απαγορευτική για τη χορήγηση ασβεστίου, συστήνεται η χορήγηση 500-1000mg ασβεστίου την ημέρα σε συνδυασμό με 400 IU βιταμίνης D. Ιδιαίτερα προσοχή χρειάζεται στο ποιο σκεύασμα θα επιλεγεί, καθώς για παράδειγμα η αντικατάσταση της βιταμίνης D με την ενεργό μορφή 1-αλφα (ΟΗ) βιταμίνης D ή της 1,25 (OH)2 D3 δεν είναι σκόπιμη. Στόχος μας είναι η ενίσχυση των αποθηκών βιταμίνης D και όχι αντικατάσταση με την ενεργό μορφή της μια και η οδός παραγωγής της δεύτερης παραμένει άθικτη στους ασθενείς αυτούς. Αντιθέτως η ενεργός βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει ασβεστιουρία με πιθανή νεφρολιθίαση μακροπρόθεσμα. Ενεργές μορφές βιταμίνης D έχουν ένδειξη μόνο σε εγκατεστημένη οστεοπόρωση ή σε περίπτωση συνύπαρξης χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Τέλος, δε θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν παραπάνω προέρχονται από χώρες του βόρειου ημισφαιρίου στις οποίες η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ειναι πολύ περιορισμένη. Η οριστική απόφαση για χορήγηση ή μη κρίνεται κατά περίπτωση.

 

]]>
http://www.paidoreumatologos.gr/%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%b2%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bf%cf%85/feed/ 0
Ραγοειδίτιδα σε παιδιά με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα http://www.paidoreumatologos.gr/%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%ce%bd%ce%b5%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%ce%b4%ce%b9/ http://www.paidoreumatologos.gr/%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%ce%bd%ce%b5%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%ce%b4%ce%b9/#comments Mon, 31 Mar 2014 13:47:41 +0000 http://www.paidoreumatologos.gr/?p=250 Ραγοειδίτιδα σε παιδιά με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα: Νεώτερα δεδομένα για τον οφθαλμολογικό έλεγχο.

child_and_optical_glasses_208522Η Ραγοειδίτιδα αποτελεί την πιο συχνή εξωαρθρική προσβολή στα παιδιά που πάσχουν από νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα (ΝΙΑ). Στο σύνολό τους η ραγοειδίτιδα και η ιριδικυκλίτιδα, εμφανίζονται στο 20-25 % των παιδιών με ολιγοαρθρική μορφή νεανικής αρθρίτιδα. Αποτελεί επιπλοκή αρχικά ασυμπτωματική, η οποία ενέχει σοβαρούς κινδύνους μεταξύ των οποίων η εμφάνιση καταρράκτη και η τύφλωση. Διάφοροι παράγοντες κινδύνου έχει βρεθεί ότι είναι επιβαρυντικοί για την εκδήλωση αυτής της επιπλοκής. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η παρουσία αντιπυρηνικών αντισωμάτων (ΑΝΑ), το γυναικείο φύλο και η μικρή ηλικία έναρξης της ΝΙΑ. Σημειώνεται δε ότι σε ποσοστό 13-23% η ραγοειδίτιδα προηγείται της εμφάνισης της ΝΙΑ.

Μια αναδρομική μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Toronto, αφορούσε 1047 ασθενείς με ΝIA, με σκοπό την αναγνώριση των προδιαθεσικών παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη ραγοειδίτιδας. Οι παράγοντες που εξετάστηκαν είναι το φύλο, η ηλικία διάγνωσης, ο τύπος της ΝΙΑ (ολιγοαρθρική ή πολυαρθρική μορφή), και η παρουσία ΑΝΑ.
Συμφώνα με τους ερευνητές, η πιθανότητα ανάπτυξης ραγοειδίτιδας ήταν ηλικιοεξαρτώμενη στα κορίτσια, μα όχι στα αγόρια. Μεταξύ των κοριτσιών, η πιθανότητα ήταν μέγιστη(47%), σε αυτά με παρουσία θετικών ΑΝΑ και σε αυτά των οποίων η ηλικία κατά την έναρξη της νόσου ήταν μικρότερη των 2 ετών (P=0,004). Η πιθανότητα εμφάνισης ραγοειδίτιδας μειώνεται σταδιακά με την πάροδο των ετών. Το ποσοστό κατέρχεται σε μικρότερο του 10% εφόσον η νοσος εμφανιστεί μετά τα 7 έτη. Ο χρόνος που μεσολαβούσε μεταξύ της έναρξης της ΝΙΑ και της εμφάνισης uveitis check-ups 101212ραγοειδίτιδας ήταν σημαντικά μεγαλύτερος στα παιδιά στα οποία η διαγνωση είχε τεθεί σε πολύ νεαρή ηλικία (< 5 ετών) (P=0.04). Αυτή η παρατήρηση ήταν σημαντικά εντονότερη στα παιδιά με θετικά ΑΝΑ. Ο τύπος της ΝΙΑ δε φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ραγοειδίτιδας. Συμπερασματικά, πρέπει να γίνεται συστηματικός έλεγχος για ραγοειδίτιδα σε παιδία με ΝΙΑ, εδικά αν αυτά είναι κάτω των πέντε ετών και έχουν θετικά ΑΝΑ. Πιο συγκεκριμένα σε παιδιά με θετικά ΑΝΑ και ειδικά σε ηλικίες κάτω των πέντε ετών συστήνεται οφθαλμολογική εκτίμηση με σχισμοειδή λυχνία κάθε τρίμηνο για τα πρώτα επτά έτη, ανεξάρτητα του τύπου της ΝΙΑ, δηλαδή χρονική επιμήκυνση της προηγούμενης οδηγίας (4 έτη).

Παρατίθεται ένας απλοποιημένος αλγόριθμος ο οποίος προσδιορίζει την συχνότητα ελέγχου για ραγοειδίτιδα. Ως θετικός ορίζεται ο τίτλος ΑΝΑ>1:80.
Βιβλιογραφία
Saurenmann RK, Levin AV, Feldman BM, Laxer RM, Schneider R, Silverman ED. Risk factors for development of uveitis differ between girls and boys with juvenile idiopathic arthritis. Arthritis Rheum. 2010;62(6):1824-8

]]>
http://www.paidoreumatologos.gr/%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%ce%bd%ce%b5%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%ce%b4%ce%b9/feed/ 0
Αρθρίτιδα της παιδικής ηλικίας-στατιστικά δεδομένα http://www.paidoreumatologos.gr/%ce%b1%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b9/ http://www.paidoreumatologos.gr/%ce%b1%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b9/#comments Mon, 31 Mar 2014 13:43:02 +0000 http://www.paidoreumatologos.gr/?p=247 32Αρθρίτιδα της παιδικής ηλικίας-στατιστικά δεδομένα
Η αρθρίτιδα διαφόρων μορφών μπορεί να κάνει την εμφάνισή της στην παιδική ηλικία .
Αυτές οι μορφές μπορεί να αντιπροσωπεύουν τόσο την έναρξη στην παιδική ηλικία τύπων αρθρίτιδας που εμφανίζονται στους ενήλικες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, όσο και τύπων που εμφανίζονται μόνο στην παιδική ηλικία .
Αυτές οι διαφορετικές μορφές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το αν διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα ,αν θεραπεύονται ( με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή ) μέσα σε λίγους μήνες, ή αν επιμένουν .
Μπορεί επίσης να διαφέρουν ως προς τον αριθμό των αρθρώσεων που προσβάλουν και αν έχουν επιπτώσεις και σε άλλα σημεία του σώματος πέραν των αρθρώσεων . Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι και οι μορφές που προκαλούν φλεγμονή των οφθαλμών.
Τα υφιστάμενα δεδομένα από την Ευρώπη είναι περιορισμένα με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να βασίζονται σε σημαντικό βαθμό και σε στοιχεία από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία .
Έτσι τα δεδομένα για τον αριθμό των παιδιών που πάσχουν από αρθρίτιδα μπορεί να υπολογιστούν με διαφορετικούς τρόπους όπως :
-τον αριθμό των παιδιών που εμφανίζουν για πρώτη φορά οποιαδήποτε μορφή αρθρίτιδας
-τον αριθμό των παιδιών με τρέχοντα προβλήματα αρθρίτιδας
Δεδομένα σχετικά με τα παιδιά που για πρώτη φορά εμφανίζουν οποιαδήποτε μορφή αρθρίτιδας
Με βάση τις επισκέψεις στα ιατρεία ειδικών παιδορευματολόγων στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, 10 από κάθε 100.000 παιδιά εμφανίζουν φλεγμονώδη αρθρίτιδα .
Ο αριθμός αυτός φαίνεται να είναι μικρότερος από την πραγματική εικόνα καθώς πολλά παιδιά , ειδικά αυτά που πάσχουν από ηπιότερες μορφές αρθρίτιδας , τα οποία ζουν σε κάποια απόσταση από το σημείο που υπάρχει εγκατεστημένος κάποιος από τους σχετικά λίγους εξειδικευμένους παιδορευματολόγους , δεν μπορούν να υπολογιστούν και να ενταχθούν στα στατιστικά στοιχεία τα οποία διατηρούνται προκειμένου για να έχουμε μια πραγματική απεικόνιση του προβλήματος.
Έτσι συμπεραίνουμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο παραδείγματος χάριν, κάθε χρόνο τουλάχιστον 1.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών προσβάλλονται από φλεγμονώδη αρθρίτιδα .
Υπάρχουν και αρκετές άλλες μυοσκελετικές παθήσεις που μπορούν να προσβάλουν τα παιδιά με αποτέλεσμα αυτά να χρειαστεί να επισκεφτούν ειδικό παιδορευματολόγο . Τα περιστατικά της φλεγμονώδους αρθρίτιδας αντιστοιχούν σε 1 από κάθε 3 ή 4 τέτοιες νέες περιπτώσεις .

98Πόσα παιδιά εμφανίζουν αρθρίτιδα?
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν μας τις ανησυχίες ότι τα στατιστικά αυτά στοιχεία είναι χαμηλότερα από τα πραγματικά θεωρούμε σωστό να χρησιμοποιήσουμε και δεδομένα από άλλες χώρες με γενετικά παρόμοιους πληθυσμούς . Πρόσφατα στοιχεία από τη Νορβηγία εκτιμούν ότι η ολική ετήσια επίπτωση της αρθρίτιδας όλων των μορφών είναι 71 ανά 100.000 παιδιά . Με τα στοιχεία αυτά επίσης αποδείχτηκε ότι η επίπτωση είναι υψηλότερη ( 107/100.000 ) στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 8 ετών σε σύγκριση με τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας
( 34/100.000 ) . Σε πολλά από τα παιδιά αυτά οι εκδηλώσεις της αρθρίτιδας ήταν χρονικά πολύ σύντομες και εμφανιστήκαν στο πλαίσιο μιας λοίμωξης . Κατά συνέπεια είναι πιο χρήσιμο να εξεταστεί ο αριθμός των παιδιών που εμφάνισαν ένα εμμένον πρόβλημα ανεξάρτητα αν προϋπήρξε ή όχι αυτού του προβλήματος μια λοίμωξη.
Προβάλλοντας τα στοιχεία αυτά στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό, σημαίνει ότι πάνω από 3.250 κορίτσια και 4.800 αγόρια ηλικίας κάτω των 16 ετών κάθε χρόνο προσβάλλονται από οποιαδήποτε μορφή αρθρίτιδας . Από αυτά περίπου 1.500 κορίτσια και 1.200 αγόρια θα προσβληθούν από φλεγμονώδη αρθρίτιδα που δεν θα επιλυθεί από μόνη της .

Ο αριθμός των παιδιών με εμμένον πρόβλημα αρθρίτιδας
Η αρθρίτιδα της παιδικής ηλικίας είναι σπάνια και δεν υπάρχουν διαθέσιμες πιο λεπτομερείς έρευνες που να μας παρέχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ασθενών που πάσχουν από κάποια εμμένουσα μορφή της νόσου σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή . Τα δεδομένα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό προέρχονται από εξειδικευμένες νοσοκομειακές κλινικές στη βάση του ότι αν υπάρχει ένα πρόβλημα που επιμένει το παιδί θα νοσηλευτεί υποχρεωτικά σε νοσοκομείο . Τα παιδιά που πάσχουν από αρθρίτιδα ή κάποιο ρευματικό νόσημα στις ΗΠΑ και είναι κάτω των 18 ετών εκτιμώνται ότι είναι περί τα 294.000 . Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου σε 1 από κάθε 250 παιδιά στις ΗΠΑ . Σε πρόπτωση που τα ιδια δεδομένα ισχύουν και στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει ότι ο αντίστοιχος αριθμός των παιδιών κάτω των 18 ετών με εμμένον πρόβλημα είναι περίπου 520.500. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ότι 1 από κάθε 3 με 4 παιδιά εμφανίζει αρθρίτιδα που επιμένει ο αριθμός των παιδιών αυτών υπολογίζεται μεταξύ 130.000 και 175.000 παιδιών .

]]>
http://www.paidoreumatologos.gr/%ce%b1%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b9/feed/ 0
Σύνδρομα περιοδικού πυρετού http://www.paidoreumatologos.gr/%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%8d/ http://www.paidoreumatologos.gr/%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%8d/#comments Tue, 01 Oct 2013 09:48:51 +0000 http://maritsi.weborient.gr/wordpress/?p=15 tummyacheΜε τον όρο σύνδρομα περιοδικού πυρετού εννοούμε νοσήματα τα οποία προκαλούν επεισόδια επαναλαμβανόμενων πυρετών τα οποία δεν μπορεί να αποδοθούν σε λοιμώδη αίτια. Τα σύνδρομα περιοδικού πυρετού ανήκουν σε μια ευρύτερη κατηγορία νοσημάτων τα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από παθολογικά έντονη φλεγμονή που προκαλείται κυρίως από τα κύτταρα και τα µόρια του εγγενούς ανοσοποιητικού συστήματος. Τα περισσότερα απο τα σύνδρομα αυτά ειναι κληρονομικά και κληρονομούνται με τον αυτοσωμικό επικρατούντα ή υπολειπόμενο τρόπο. Η διάγνωση τίθεται με βάση την κλινική εικόνα, την εθνικότητα, την ηλικία του παιδιού και τα συμπτώματα τα οποία συνοδεύουν τον πυρετό. Πρέπει να τονιστεί ότι η απουσία παθολογικής μετάλλαξης δεν αποκλείει την παρουσία του συνδρόμου. Η γνώση ωστόσο της παθολογικής μετάλλαξης μας βοηθάει στην ανίχνευση της παθολογικής πρωτεΐνης και στην περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου που διαδραματίζει αυτή στις κλινικές εκδηλώσεις. Στην πλειονότητα τους τα σύνδρομα αυτά απαιτούν στοχευμένη θεραπεία με τη χρηση μιας νέας ομάδας φαρμακων τα οποία ονομάζονται βιολογικοί παράγοντες. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα σύνδρομα περιοδικού πυρετού για τα οποία εχουν αναγνωριστεί οι παθογόνες μεταλλάξεις.

feverΟικογενής Μεσογειακός Πυρετός (ΟΜΠ)
Ο οικογενής μεσογειακός πυρετός ειναι το δεύτερο πιο συχνό (μετά το PFAPA) σύνδρομο περιοδικού πυρετού. Προβάλλει με τακτικώς επαναλαμβανόμενα υποτροπιάζοντα επεισόδια πυρετού τα οποία συνοδεύονται απο κοιλιακά άλγη, αρθραλγίες, αρθρική διόγκωση και εξάνθημα. Συχνά διαπιστώνεται απεικονιστικά και πολυορογονίτιδα. Η νόσος κυρίως προσβάλλει ασθενείς με προέλευση απο τη Μέση Ανατολή και τις χώρες οι οποίες περιβάλλουν τη λεκάνη της Μεσογείου, όπως το Ισραήλ, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Αλγερία, αλλά και η Ελλάδα και η Ιταλία. Το γονίδιο που ευθύνεται για την εκδήλωση του ΟΜΠ ανακαλύφθηκε το 1996. Έκτοτε εχουν περιγραφεί περισσότερες απο 70 μεταλλάξεις. Το γονίδιο ονομάζεται MFEV και το παθολογικό προϊόν της έκφρασης του είναι η πρωτεΐνη πυρίνη ή μαρενοστρίνη. Η ύπαρξη της παθολογικής πρωτεΐνης οδηγεί στην ανεξέλεγκτη εκδήλωση της φλεγμονής η οποία μπορεί να πυροδοτηθεί απο ποικίλους παράγοντες όπως το στρες, η έμμηνος ρύση, οι λοιμώξεις ή οι τραυματισμοί Τα επεισόδια ξεκινούν πριν την ηλικία των είκοσι ετών και στο 50% των ασθενών τα συμπτώματα ξεκινούν πριν την ηλικία των δέκα ετών. Ο ΟΜΠ κληρονομείται με τον αυτοσωμικό υπολειπόμενο τρόπο. Το βασικό σύμπτωμα ειναι τα υποτροπιάζοντα επεισόδια πυρετού τα οποία χαρακτηρίζονται απο σταθερή περιοδικότητα. Τα πυρετικά κύματα αγνίζουν τους 400C, δεν υφίονται με τα συνήθη αντιπυρετικά και λύονται απο μόνα τους. Η μέση διαρκεια των επεισοδίων ειναι 2-4 ημέρες. Τα συνοδά συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν απο ασθενή σε ασθενή και να μην εκδηλώνονται πανομοιότυπα σε κάθε επεισόδιο. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι το κοιλιακό και θωρακικό άλγος, οι αρθραλγίες και το ερυσιπελατοειδές εξάνθημα. Στους ασθενείς με μεσογειακό πυρετό χαρακτηριστική είναι η απουσία λεμφαδενικής διόγκωσης. Μεταξύ των επιεσοδίων οι ασθενείς ειναι σε άριστη κλινική κατάσταση .Η υποτροπιάζουσα φύση των επεισοδίων περιορίζει ωστόσο την κοινωνικότητα και τον τρόπο ζωής των παιδιών και της οικογένειας. Τα παδιά με υποτροπιαζοντα επιεσοδια φλεγμονών μπορεί μακροχρόνια να αναπτύξουν δευτεροπαθή αμυλοείδωση. Η μακροχρόνια εναπόθεση αμυλοειδους σε οργανα οπως η καρδία οι νεφροί ο θυρεοειδής και το εντερο προκαλλει τη σταδιακή μειωση της λειτουργίας τους. Ως θεραπεια πρώτης γραμμής χορηγειται κολχικίνη. Η ανταποκριση στην κολχικίνη αξιολογείται με βαση την υφεση των συμπτωμάτων και τη μειωση της συγκέντρωσης του αμυλοειδούς στον ορό. Σε βαρύτερες περιπτώσεις εχει δοκιμαστεί η χρηση ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων ή βιολογικών παραγόντων (αντί-TNFα και αναστολείς της ιντερλευκίνης -1β).

rashTRAPS (Tumor Necrosis Factor Receptor Associated Periodic Syndrome) Σχετιζόμενο µε τον υποδοχέα του TNF περιοδικό σύνδρομο
Το σύνδρομο TRAPS αποτελεί μια διαταραχή γενετικής αιτιολογίας. Η νόσος οφείλεται σε μετάλλαξη του γονιδίου TNFRSF1A με αποτέλεσμα τη διαταραχή του εξωκυττάριου τμήματος του τύπου 1 υποδοχέα του TNF και κληρονομείται κατά το αυτοσωμικό επικρατούντα τρόπο. Εχουν περιγραφει περισσότερες απο 45 μεταλλάξεις του υποδοχέα. Παρόλο που αρχικά η νόσος είχε περιγράφει σε οικογένειες Κελτικής καταγωγής, μετά την περιγραφή του συνδρόμου και την αναγνώριση της μοριακής διαταραχής η κατανομή της νόσου εγινε πολύ ευρύτερη. Η αληθινή επίπτωση παραμένει άγνωστη. Οι κρίσεις αρχίζουν συνήθως από την παιδική ηλικία και διαρκούν από λίγες ήμερες έως εβδομάδες. .Σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα σύνδρομα το TRAPS δεν χαρακτηρίζεται από σταθερή περιοδικότητα εμπύρετων επεισοδίων. Προεξέχον σύμπτωμα είναι ο πυρετός με συνοδό πολυορογονίτιδα, ασύμμετρη αρθρική διόγκωση, μυαλγίες και μεταναστευτικό επώδυνο ερύθημα. Χαρακτηριστικό του συνδρόμου TRAPS ειναι η προσβολή των οφθαλμών με επιπεφυκίτιδα και περικογχικό οίδημα. Ο κίνδυνος ανάπτυξης αμυλοείδωσης ανέρχεται στο 15-20%.Η συνήθης αγωγή πρώτης γραμμής περιλαμβάνει ΜΣΑΦ και κορτικοστεροειδή. Δυο βιολογικοί παράγοντες εχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στον έλεγχο των κρίσεων και την πρόληψη των επιπλοκών: η ετανερσεπτη (ένας ανταγωνιστής του υποδοχέα TNFα) και το canakinumab (ένας εκλεκτικός υποδοχέας της ιντερλευκίνης-1β.)

temperatureΣχετιζόμενα με την κρυοπυρίνη περιοδικά σύνδρομα-(CAPS)
Αυτή η ομάδα διαταραχών, γνωστές ως κρυοπυρινοπάθειες, αποτελούνται από το οικογενές αυτοφλεγμονώδες σύνδρομο εκ ψύχους (FCAS), το σύνδρομο Muckle-Wells (MWS) και το Χρόνιο Φλεγμονώδες Νευρολογικό Δερματικό Αρθρικό (CINCA) Σύνδρομο. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 20 μεταλλάξεις του γονιδίου CIAS1, το οποίο κωδικοποιεί την κρυοπυρίνη, μεταλλάξεις οι οποίες ευθύνονται για αυτές τις τρεις διακριτές κλινικές οντότητες, οι οποίες κληρονομούνται κατά το αυτοσωμικό επικρατούντα τύπο. Οι ασθενείς με CINCA εμφανίζουν συμπτώματα απο τη γέννηση με προεξέχουσα τη χρόνια άσηπτη μηνιγγίτιδα, τον πυρετό και ένα χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα. Με τη πάροδο των χρόνων εμφανίζουν και χαρακτηριστική παραμορφωτική αρθροπάθεια(πρώιμη οστεοποίηση της επιγονατίδας και των επιφύσεων των μακρών οστών με επακόλουθη οστική υπερτροφία) και νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Η ψυχοκοινωνική εξέλιξη και νοητική ανάπτυξη στα παιδιά αυτά ποικίλλει και εξαρτάται σημαντικά από την ταχύτητα της διάγνωσης και της έγκαιρης έναρξης κατάλληλης αγωγής. Στο σύνδρομο Muckle-Wells οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα ήδη από τη βρεφική ηλικία. Αρχικά εμφανίζουν πυρετό, αρθραλγίες, κοιλιακά άλγη, κακουχία, επιπεφυκίτιδα και χαρακτηριστικό κνιδωτικό βλατιδώδες εξάνθημα. Προοδευτικά και αυτή η ομάδα ασθενών εμφανίζει νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Η πιθανότητα αναπτυξης συστηματικής αμυλοείδωσης αγγίζει το 30%. Το οικογενές αυτοφλεγμονώδες σύνδρομο εκ ψύχους εμφανίζεται κατά την παιδική εφηβική ηλικία αλλά και την ενήλικο ζωή. Οι ασθενείς με FCAS παρουσιάζουν φρίκια, πυρετό, κεφαλαλγία, αρθραλγίες και μη κνησμώδες εξάνθημα παρόμοιο με κνιδωτικό μετά από έκθεση σε κρύο. Παλαιοτέρα, φάρμακα εκλογής ήταν τα κορτικοστεροειδή τα οποία εχουν υποσκελιστεί από τη χρήση των βιολογικών παραγόντων. Από το 2010 οι εκλεκτικοί αναστολείς της ιντερλευκινης-1β αποτελούν τα εγκεκριμένα από όλους τους διεθνείς οργανισμούς φάρμακα πρώτης γραμμής για τη θεραπεία των CAPS.

Σύνδρομο υπερέκκρισης IgDμε περιοδικό πυρετό (HIDS)
Το σύνδρομο HIDS κληρονομείται κατά τον αυτοσωμικό υπολειπόμενο τρόπο και έχει αυξημένη επίπτωση σε πληθυσμούς βορειοευρωπαικής καταγωγής. Η νόσος οφείλεται σε μετάλλαξη του γονιδίου (MVK) που κωδικοποιεί το ένζυμο μεβαλονική κινάση. Το ένζυμο καταλύει τη μετατροπή του μεβαλονικού οξέος σε 5-φωσφομεβαλονικό οξύ και εμπλέκεται στη σύνθεση της χοληστερόλης, της βιταμίνης D, των χολικών οξέων και των στεροειδικών ορμονών. Παλαιοτέρα πιστεύαμε ότι η κλινική εικόνα του συνδρόμου οφείλεται στην υπερέκκριση IgD. Νεώτερα δεδομένα ωστόσο δείχνουν ότι η αυξημένη συγκέντρωση της ανοσοσφαιρίνης D αποτελεί τυχαίο εύρημα. Υπάρχουν αρκετοί ασθενείς με κλινική εικόνα του συνδρόμου και πιστοποιημένη μετάλλαξη του MVK στους οποίους τα επίπεδα της IgD είναι διαρκώς εντος φυσιολογικών ορίων. Το σύνδρομο οφείλεται είτε σε συσσώρευση μεβαλονικού οξέος είτε σε έλλειψη ισοπρενοειδών, τα οποία συντίθενται φυσιολογικά μέσω της ίδιας μεταβολικής οδού. Οι κρίσεις αρχίζουν συνήθως από τη βρεφική ηλικία και διαρκούν από 3 ήμερες έως 1 εβδομάδα. Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από επώδυνη τραχηλική λεμφαδενική διόγκωση, έντονα κοιλιακά άλγη, εμέτους και διάρροιες, άφθες, αρθραλγίες και διάχυτο κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα. Σπανίως αναπτύσσεται πλευριτική συλλογή ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για ανάπτυξη αμυλοείδωσης. Η μέχρι τώρα θεραπευτική προσέγγιση του συνδρόμου περιοριζόταν στη χορήγηση αντιπυρετικών και στη συμπτωματική αγωγή. Πρόσφατες μελέτες, που αφορούν στη χορήγηση σιμβαστατίνης, βιολογικού παράγοντα αντί-TNFα ή αναστολέα ιντερλεύκινης-1β δείχνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το σύνδρομο αυτοπεριορίζεται μετά από κάποια ηλικία και επομένως η χρήση χρόνιας συστηματικής αγωγής πρέπει να περιορίζεται στις βαρύτερες περιπτώσεις.

]]>
http://www.paidoreumatologos.gr/%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%8d/feed/ 0
Νοσήματα του συνδετικού ιστού http://www.paidoreumatologos.gr/%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b4%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d/ http://www.paidoreumatologos.gr/%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b4%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d/#comments Tue, 01 Oct 2013 09:48:12 +0000 http://maritsi.weborient.gr/wordpress/?p=13 Πολλοί παράγοντες, όπως περιβαλλοντικοί, γενετικοί, ορμονικοί και ανοσολογικοί, εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια των αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων, αλλά η ακριβής αιτιολογία τους δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, είναι γνωστοί οι παθογενετικοί μηχανισμοί με τους οποίους αναπτύσσονται οι παθήσεις αυτές. Πρόκειται για παθολογικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου. Φυσιολογική αποστολή του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να αναγνωρίζει και να ξεχωρίζει τα συστατικά του οργανισμού του ανθρώπου από τα ξένα και να προστατεύει τον οργανισμό από διάφορους βλαπτικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι π.χ. οι λοιμώδεις μικροοργανισμοί, αναπτύσσοντας ανοσιακές απαντήσεις κατά των παραγόντων αυτών με στόχο και τελικό αποτέλεσμα την εξουδετέρωσή τους. Στις αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει ως δικά του ορισμένα συστατικά του ίδιου του οργανισμού, που μπορεί να βρίσκονται μέσα ή έξω από τα κύτταρα ή πάνω στις κυτταρικές μεμβράνες. Αποτέλεσμα αυτής της μη αναγνώρισης είναι  η ανάπτυξη ανοσιακών απαντήσεων εναντίον αυτών των συστατικών, η πρόκληση βλαβών στα κύτταρα, στους ιστούς και στα όργανα που περιέχουν αυτά τα συστατικά και τελικά η ανάπτυξη των αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων.

]]>
http://www.paidoreumatologos.gr/%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b4%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d/feed/ 0
Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα http://www.paidoreumatologos.gr/%ce%bd%ce%b5%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%b1%ce%b8%ce%ae%cf%82-%ce%b1%ce%b8%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1/ http://www.paidoreumatologos.gr/%ce%bd%ce%b5%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%b1%ce%b8%ce%ae%cf%82-%ce%b1%ce%b8%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1/#comments Tue, 01 Oct 2013 09:47:29 +0000 http://maritsi.weborient.gr/wordpress/?p=11 Η αρθρίτιδα στην παιδική και εφηβική ηλικία.
Αρθρίτιδα στα παιδιά? Δεν είναι αυτή μια νόσος των ενηλίκων?

PHTA-00003875-001Τόσο για τα παιδιά με αρθρίτιδα όσο και για τους γιατρούς που ασχολούνται με τη θεραπεία τους η εκπαίδευση του κοινού είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις . Οι πιο πολλοί άνθρωποι αλλά και πολλοί γιατροί αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι η αρθρίτιδα στα παιδιά είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα . Πολλά παιδιά υποφέρουν για μήνες ή και χρόνια προτού τεθεί η διάγνωση της αρθρίτιδας και ξεκινήσει η ενδεδειγμένη θεραπεία . Αλλά το πρόβλημα δεν σταματά εδώ . Τα παιδιά με αρθρίτιδα συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές τους δεν πιστεύουν ότι μπορεί να πάσχουν από τη νόσο αυτή και δεν ξέρουν τι να περιμένουν από ένα παιδί με αρθρίτιδα ή δεν γνωρίζουν τίποτα για τη φύση της νόσου . Σαν αποτέλεσμα όταν το παιδί τελικώς διαγνωστεί με αρθρίτιδα στην οικογένεια μπορεί απλά να λεχθεί να το βάλουν σε αναπηρική καρέκλα γιατί ‘δεν μπορεί να γίνει τίποτα’ . Αυτό όμως είναι εντελώς εσφαλμένο .

23

Η αρθρίτιδα προσβάλει περίπου ένα από κάθε χίλια παιδιά κάθε χρόνο . Ευτυχώς οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι ήπιας μορφής . Παρόλα αυτά περίπου ένα στα 10.000 παιδιά θα εμφανίσει πιο οξεία μορφή της αρθρίτιδας που δεν υποχωρεί εύκολα . Πολλά παιδιά εμφανίζουν αυτό που ονομάζεται οξεία αντιδραστική αρθρίτιδα η οποία εμφανίζεται σαν επακόλουθο λοίμωξης από ιούς ή βακτήρια . Η αρθρίτιδα αυτή είναι συχνά αρκετά έντονη για μια σύντομη χρονική περίοδο , αλλά συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες . Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας ο οποίος επιμένει για μήνες ή και χρόνια κατά περίσταση.
30Θεραπεία
Με την κατάλληλη θεραπεία η υγεία των παιδιών με όλες αυτές τις μορφές αρθρίτιδας θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου . Όντως η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών με αρθρίτιδα μεγαλώνουν και ζουν φυσιολογικές ζωές χωρίς σημαντικές δυσκολίες . Ακόμα και για σοβαρές περιπτώσεις με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, την κατάλληλη φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία και την κατάλληλη εγχείρηση αν αυτή κριθεί αναγκαία ουσιαστικά κανένα από αυτά δεν πρέπει να καθηλώνεται σε αναπηρική καρέκλα. Κάθε γιατρός μπορεί να εξιστορήσει περιπτώσεις παιδιών που έδειχναν σε πολύ άσχημη κατάσταση αλλά εξελίχθηκαν πολύ καλά και άλλων που έδειχναν σαν να μην είχαν τίποτα σοβαρό αλλά εξελίχθηκαν πολύ άσχημα , αλλά αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις . Μπορούμε να φροντίσουμε με εξαιρετικό τρόπο τα παιδιά με αρθρίτιδα . Σήμερα για πάνω από το 95 % των παιδιών με αρθρίτιδα δεν χρειαζόμαστε νέα φάρμακα ή θαυματουργικές παρεμβάσεις παρά μόνο τη σωστή εφαρμογή των γνώσεων και πόρων που ήδη διαθέτουμε . Όσο συντομότερα διαγνωστεί και τεθεί υπό τη σωστή αγωγή και φροντίδα το παιδί σας τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα .

29

Οι τρεις «πυλώνες»
Υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για κάθε παιδί ή έφηβο με αρθρίτιδα . Πρώτον είναι η σωστή αναγνώριση και διάγνωση της νόσου . Δεύτερον είναι η σωστή θεραπεία από έναν πεπειραμένο γιατρό με διεπιστημονική υποστήριξη στο πλευρό του από φυσικοθεραπευτές , εργοθεραπευτές και ορθοπεδικούς χειρούργους . Τρίτον είναι η σωστή εκπαίδευση του ασθενούς και της οικογενείας του . Οι άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα δεν διαφέρουν από οποιοδήποτε άλλον άνθρωπο στον κόσμο . Όλοι έχουν την ανάγκη να μεγαλώσουν, να δουλέψουν, να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια . Μερικοί θα αντιμετωπίσουν κινητικές δυσκολίες . Πολλοί δεν θα μπορούν να εκτελέσουν μικρές εργασίες που θα διακρίνετε αν τους παρατηρήσετε προσεκτικά . Λίγοι θα γίνουν επαγγελματίες αθλητές ή στρατιωτικοί αξιωματικοί αλλά ακόμα πιο ελάχιστοι θα μείνουν ολοκληρωτικά ανάπηροι από την ασθένεια τους . Έχω δει πολλά περισσότερα παιδιά που υποχρεώθηκαν σε αναπηρία επειδή τους έλεγαν ότι δεν μπορούν να κάνουν διαφορά πράγματα από ότι παιδιά με πραγματική αναπηρία λόγω της ασθένειας τους . Ποτέ δεν θα πρέπει να αποδεχόμαστε να λέγεται σε ένα παιδί με αρθρίτιδα ότι πρέπει να χρησιμοποιεί αναπηρική καρέκλα .42 Σχεδόν σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε σε θέση να διορθώσουμε το πρόβλημα και να τα κάνουμε να περπατήσουν ξανά . Για 41αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντική η εκπαίδευση τόσο των γιατρών όσο και του κοινού . Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μπορεί να πάσχουν από αρθρίτιδα και πρέπει να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν σωστά . Και από τη στιγμή που θα γίνει αυτό πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα φτάσουν να αξιοποιήσουν όλο τους το δυναμικό . Πρέπει όλοι να θυμόμαστε να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά με αρθρίτιδα κατά τον ίδιο τρόπο με οποιονδήποτε άλλο .Χρειάζονται την ίδια πειθαρχία , τις ίδια ανοχή και τον ίδιο σεβασμό με όλα τα άλλα παιδιά . Η αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει το σώμα αλλά δεν πρέπει ποτέ να της επιτραπεί να προσβάλει το μυαλό.

]]>
http://www.paidoreumatologos.gr/%ce%bd%ce%b5%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%b1%ce%b8%ce%ae%cf%82-%ce%b1%ce%b8%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1/feed/ 0