Ο ρόλος των γονιών είναι ζωτικός
Εσείς και ο γιός ή η κόρη σας θα έρθετε σε επαφή με πολλούς επαγγελματίες του χώρου της υγείας. Μερικούς από αυτούς θα τους επισκέπτεστε τακτικά για αρκετά χρόνια πράγμα που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να αναπτύξετε μια καλή επαγγελματική σχέση μαζί τους.
Οι ειδικοί που θα συναντήσετε και το πώς θα συνεργαστούν μεταξύ τους θα εξαρτηθεί από την περίπτωση του παιδιού σας και από τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένες οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή σας.
Μπορεί να χρειαστεί να δράσετε σαν σύνδεσμος μεταξύ των διαφόρων επαγγελματιών της υγείας, βοηθώντας στην ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα τους και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εξέλιξη της θεραπείας.
Οι γονείς γνωρίζουν τα παιδιά τους καλύτερα από τον καθένα και η γνώση αυτή είναι ανεκτίμητη κατά το σχεδιασμό της θεραπείας ενός παιδιού ή νέου ανθρώπου. Οι γονείς έχουν επιλογές και πρέπει να παίζουν ενεργό ρόλο στη λήψη των ιατρικών αποφάσεων. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε το στόχο αυτό .
- Εξηγείστε ξεκάθαρα, συνοπτικά αλλά με ακρίβεια, τις επιδράσεις της νεανική ιδιοπαθούς αρθρίτιδας που παρατηρείτε μέρα με τη μέρα στο παιδί σας και προέρχονται από την καθημερινή κοινή σας ζωή.
- Ρωτήστε για τα προτεινόμενα φάρμακα ή τις διαδικασίες, όπως πόσο καιρό χρησιμοποιούνται για τη θεραπείας της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας, ποσό αποτελεσματικά είναι, ποσό συχνά πρέπει να λαμβάνονται, ποιές είναι οι πιο κοινές παρενέργειες τους , αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις .
- Βρείτε τι μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε τη φαρμακευτική θεραπεία π.χ. αν η φυσιοθεραπεία βοηθά, ποιές δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγονται, ποια συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις έξαρσης της νόσου.
- Εμπιστευτείτε το ένστικτο σας. Αν κάτι σας παραξενεύει στη συμπεριφορά ή την υγεία του παιδιού σας ή αν μια νέα θεραπεία δεν φαίνεται να του κάνει καλό μην διστάσετε να εκφράσετε τις παρατηρήσεις σας.