Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι γονείς που το παιδί τους αρνείται να πάρει τα φάρμακα του. Όλοι οι γονείς παιδιών και νέων ανθρώπων με νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα έχουν βιώσει την κατάσταση αυτή σε κάποια φάση .
Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε την αιτία αυτού του γεγονότος. Αναρωτηθείτε τα εξής για τα παιδιά σας :
• Φοβούνται τις ενέσεις ;
• Τα φάρμακα τους προκαλούν δυσφορία ή τα κάνουν να αισθάνονται άρρωστα ;
• Μήπως διαισθάνονται την ανησυχία σας και το άγχος σας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ;
• Μήπως θέλουν επιπλέον προσοχή από μέρους σας ;
• Μήπως δεν τους αρέσει να παίρνουν τα φάρμακα τους μπροστά σε άλλους ;
• Μήπως νιώθουν ότι το να παίρνουν φάρμακα τα ξεχωρίζει από τα άλλα παιδιά και αυτό δεν τους αρέσει ;
• Μήπως είναι αυτός ο τρόπος τους να διεκδικήσουν και να αποκτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης ;
• Καταλαβαίνουν για ποιό λόγο παίρνουν τα φάρμακα και τι θα συμβεί αν δεν τα πάρουν ;
Η δυσάρεστη αίσθηση που αφήνουν μερικά φάρμακα μπορεί να κρυφτεί από το φαγητό ή από ένα ρόφημα, όπως αντίστοιχα ο πουρές ή η ζεστή σοκολάτα. Είναι θεμιτό να κρύβουμε τη δυσάρεστη γεύση του φαρμάκου από τα νεαρά παιδιά αλλά μακροπρόθεσμα θα πρέπει να μάθουν ότι παίρνουν φάρμακα και για ποιό λόγο γίνεται αυτό.
Διατηρώντας τη ψυχραιμία σας και αποσπώντας την προσοχή των παιδιών ή χαλαρώνοντας τα με το να τα αγκαλιάσετε, να τους τραγουδήσετε ή να τους δώσετε να κρατήσουν το αγαπημένο τους παιχνίδι θα κάνει ευκολότερη την όλη διαδικασία χορήγησης του φαρμάκου. Αντίθετα, σπανίως είναι καλή ιδέα να τα εκπλήξετε με μια ένεση ή με μια χούφτα χάπια καθώς σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σταματήσουν να σας εμπιστεύονται. Η χρήση αναλγητικών κρεμών, μιας παγοκύστης ή ακόμα και ενός παγακιού μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο πόνος από την ένεση .
Τα παιδιά των περισσότερων ηλικιών ανταποκρίνονται καλά σε συστήματα ανταμοιβής για τη συμμόρφωσή τους στη φαρμακευτική θεραπεία, πχ αυτοκόλλητα σε ένα ημερολόγιο, που αντιστοιχούν σε ένα μεγαλύτερο δώρο μετά μια εβδομάδα θεραπείας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίρνει τα φάρμακα του σε ένα ήσυχο μέρος για να αποφύγετε να κάνει φασαρία. Μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να νιώσει λιγότερο απομονωμένο αν ενώ αυτό παίρνει το φάρμακο του εσείς πιείτε λίγο μουρουνέλαιο (μπορεί να διασκεδάσει με τις γκριμάτσες που θα κάνετε ) ή αν την ίδια ώρα δώσετε στα αδέλφια του να καταπιούν ένα χάπι βιταμινών.
Τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, παρότι εξακολουθούν να χρειάζονται την ενθάρρυνση σας, πρέπει να καταλάβουν τις επιπτώσεις σε περίπτωση που δεν πάρουν τα φάρμακά τους. Αντί να τα πανικοβάλετε, εξηγήστε τους με ήρεμο τρόπο ποιά ακριβώς είναι η δράση των φαρμάκων που παίρνουν. Η ξαφνική διακοπή της λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως τα στεροειδή, μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής και κατά συνέπεια πρέπει να συζητήσετε τυχόν προβλήματα με το γιατρό σας ή τη νοσοκόμα το συντομότερο δυνατόν .
Αν η λήψη των φαρμάκων αποτελεί πηγή συνεχούς δημιουργίας άγχους συζητήστε το θέμα με το γιατρό του παιδιού σας ή με το φαρμακοποιό του νοσοκομείου. Μπορεί να σας συστήσουν εναλλακτικούς τρόπους χορήγησης των φάρμακων ή άλλα φάρμακα. Ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει σε ένα ψυχολόγο για να βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει τυχόν φοβίες με τις ενέσεις ή να αναλύσει τις οποίες αρνητικές σκέψεις έχει στο μυαλό του σχετικά με τα φάρμακα.