Δεδομένα αναφορικά με τη νόσηση από COVID-19 σε ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα

Το τελευτάιο εξάμηνο η ανθρωπότητα μαστίζεται απο μια νέα πανδημία, αυτή από τον ιό SARS-CoVID 19. Η ζωή όλων μας άλλαξε άρδην και ουδείς μπορεί να προβλέψει πού θα καταλήξει αυτή η περιπετεία. Η σκέψη και η αγωνία οας αφορά κυρίως ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και δει αυτούς που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή.

Η επίπτωση του COVID-19 σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί. Υπάρχουν εν τούτοις μελέτες που διερεύνησαν τα δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών εκείνων οι οποίοι νόσησαν απο το νέο ιό, με έμφαση σε εκείνους οι οποίοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω της ίωσης.

Μια μελέτη της COVID-19 Global Rheumatology Alliance registry καταφερε να εντοπίσει 600 ασθενείς παγκοσμίως. Πραγματοποιήθηκε περαιτέρω στατιστική ανάλυση προκειμένου να καταγραφούν όλα τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ασθενών καθώς και οι υφιστάμενες συνοσηρότητες, σε συνδυασμό με το υποκείμενο νόσημα, αλλά και την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή του εκάστοτε ασθενούς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν οτι περίπου το 45% των ασθενών με ρευματολογικό νόσημα που προσβλήθηκε απο COVID-19 χρειάστηκε να νοσηλευτεί,ενώ δυστυχώς 9% των ασθενών κατέληξαν. Η περαιτέρω στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η λήψη κορτικοστεροειδών σε δόση > των 10mg/ημερησίως σχετίζετο με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάγκης για νοσηλεία. Ενδιαφερον έχει το γεγονός οτι η χρήση των κοινών αντιρευματικών φαρμάκων είτε ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με βιολογικούς παράγοντες, δε συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας. Επιπροσθέτως (και αυτό αποτελεί πολύ ενθαρυντικό νέο),η χρήση των anti-TNF βιολογικών παραγόντων αποτελεί θετικό προγνωστικό παράγοντα αποφυγής της ανάγκης νοσηλείας. Τέλος, η χρήση κοινών με στεροειδών αντι-φλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), δεν είχε καμία επίπτωση στη βαρύτητα της νόσου και την ανάγκη του ασθενούς για νοσηλεία.